Laman Web Rasmi
Pejabat Daerah Dan Tanah Dungun
"Pengurusan Dimantapkan Tindakan Disegerakan"
PULAU TENGGOL DUNGUN TERENGGANU PDF Cetak E-mail
Oleh Administrator   
Jumaat, 29 Mac 2013 17:21
Pulau Tenggol merupakan antara tempat menarik di Dungun dan ianya juaga antara pulau yang masih terpelihara keindahannya berbanding dengan pulau-pulau lain. Pulau Tenggol adalah sebuah pulau di pesisir pantai Terengganu yang cukup istimewa untuk dikunjungi. Ia terdiri dari beberapa buah pulau-pulau kecil yang menjadi syurga penyalam scuba untuk melihat kehidupan marin dengan dekat.Seperti juga Pulau Redang, Pulau Tenggol ialah sebuah taman merin (merin park) yang diwartakan.

Terletak haya 45 minit (menggunakan bot laju) dari persisiran pantai Kuala Dungun, Pulau kecil ini hanya 3 km panjang dan 2 km lebar dan dianggap sebagai “syurga” menyelam lebih-lebih lagi di kalangan penggemar aktiviti menyelam scuba. Pendalaman pulau ini dipenuhi tebing batu yang curam. Bentuk mukabumi yang berbatu ini menggunjur dari pedalaman pula uterus ke laut membentuk pinggir tebing yang curam di bawah laut seperti dinding kanvas bagi hidupan laut – yang tidak jemu di kunjungi penyelam scuba.

Penyelaman skuba (scuba diving ) dan snorkeling ialah antara aktiviti utama di sini. Menyaksikan sendiri dengan mata kasar hidupan laut adalah pengalaman yang boleh di lihat di sini ialah karang lembut (soft coral), nudibranch, rumpai laut (seaweed), batfish, penyu, Napoleon Wrass, clownfish dan jerung paus. Aktiviti ini mesti dirancang. Anda boleh membuat tempahan dengan boatman atau pengusaha perkhidmatan bot terlebih dahulu, bot laju untuk tujuan “day-trip diving”. Tempat-tempat selaman yang dilawati ialah Teluk Air Tawar, Rajawali, Tokong Batu, Tokong Timur Dan Tanjung Gemuk.

Peralatan untuk aktiviti scuba diving boleh disewa atau bawa sendiri. Kadar sewaan untuk bot laju pula ialah lebih kurang RM 600- RM 650 sehari. Bot boleh memuatkan seramai 6 orang. Sewa ini termasuk bot, petrol, pemandu pelancong dan makan tengahari.

SELAMAT BERKUNJUNG KE DUNGUN TERENGGANU
DiKemaskini Pada Jumaat, 29 Mac 2013 17:44
Jumlah Capaian Ke Laman ini :3882 kali.
 
Alamat Untuk Di Hubungi PEJABAT DAERAH DAN TANAH DUNGUN
Jalan Yahya Ahmad, 23000 Dungun,
Terengganu Darul Iman.
No Telefon Dan Fax TEL : +609-8481616/8481617
FAX PTD: +609-8452217
FAX PDD:+609-8484594
E-Mail E-mail PDTD :
ptd@terengganu.gov.my
pddungun@terengganu.gov.my
Direktori Kakitangan Direktori Kakitangan
Pejabat Daerah Dan Tanah Dungun( Seterusnya..)
Hakcipta Terpelihara © 2011-2015 Pejabat Daerah Dan Tanah Dungun.
Penafian:Pejabat Daerah Dan Tanah Dungun tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman ini.
Sesuai dipapar menggunakan resolusi 1024 x 768, pelayar IE8, Mozilla Firefox, Google Chrome
Terma Dan Syarat | Dasar Privisi | Dasar Keselamatan | Piagam Pelanggan | Bantuan | Peta Laman
Di kemaskini Pada :
Selasa 14 Mac 2023, 11:01
Jumlah Pelawat :
1010496
(Statistik Web Penuh)
Malaysia : http://www.malaysia.gov.my    Kerajaaan Negeri Terengganu : http://www.terengganu.gov.my    Mampu :http://www.mampu.gov.my    MSC Malaysia : http://www.mscmalaysia.gov.my
Ikuti Kami :
FacebookTwitterFeed

mod_vvisit_counterToday75
mod_vvisit_counterYesterday75
mod_vvisit_counterThis week740
mod_vvisit_counterLast week736
mod_vvisit_counterThis month75
mod_vvisit_counterLast month3038
mod_vvisit_counterAll days1010496

QR Kod PDTD :
QR Kod Pejabat Daerah Dan Tanah Dungun